Hoppa till innehåll

Lär dig grunderna i design av 3D-utskrifter

Den här guiden hjälper dig att förbereda dina konstruerade delar för 3D-utskrift.

1. Varför är det viktigt med tillverkningsbarhet?

Design for manufacturing, DFM, säkerställer att de komponenter du konstruerar kan tillverkas, vilket är avgörande för outsourcing. Det bidrar till att minska antalet revideringar och omställningar.

Avancerad 3D-utskrift och additiv tillverkning

2. Översikt

Process- och materialval


Materialvalet är avgörande för produktens funktionalitet och utseende. På Norck erbjuder vi tre 3D-utskriftsprocesser. Varje process använder en annan teknik med specifika material, fördelar och olägenheter.

a) Fused Deposition Modeling (FDM):

FDM 3D-utskrift erbjuder en lågkostnadskomponent med genomsnittlig noggrannhet och använder termoplaster för 3D-utskrift. Den används främst för små delar med genomsnittliga detaljer och specialiserade tillverkningsverktyg som fixturer och jiggar. Det krävs en efterbehandling för att avlägsna överskottsmaterial eller grader och för att jämna ut ytor.

b) Stereolitografi (SLA):

SLA 3D-utskrift är känd för god precision, jämn styrka (på grund av polymerisering av harts), finare detaljer och släta ytor. De utskrivna modellerna är mindre styva än FDM-utskrivna modeller. Kostnaden är högre än för FDM eftersom det krävs en betydande mängd efterbehandling. Den används främst för prototyper av formar, konceptuella modeller och smycken.

c) Selektiv lasersintring (SLS):

SLS 3D-utskrift ger styva modeller. Material som används i SLS är mer ömtåliga än de som används i FDM eller SLA. De utskrivna modellerna kan färdigställas med hjälp av slipning, polering eller sprutbeläggning. Det används för jiggar, fixturer, som ersättning för metalldelar och proteser.
Norck erbjuder ett stort urval av 3D-utskriftsmaterial :

Familj av material

Material

Termoplast

ABS

PC

PEEK

PETG

PLA

PVA

TPU

Harts

Standard

Höghållfasthet

Transparent

Gummi

Flexibel

Metaller

Titanium

Rostfritt stål

Aluminium

Mässing

Brons

Inconel

Slutbehandlingar

Vi erbjuder följande slutbehandlingar för dina 3D-utskriftskomponenter:
- Målning
- Slutbehandling av klara delar
- Texturering
- Maskering
- Termisk härdning
- Polering

3. Hur uppnås tillverkningsbarhet?

För att se till att dina konstruerade delar kan tillverkas måste du följa de bästa metoderna för att förbättra tillverkningsbarheten och få högkvalitativa produkter.

4. Vilka är de bästa metoderna?

1. Maximal storlek

Vi kan skriva ut delar som är så stora som :

Learn 3D Printing Design Fundamentals

2. Toleranser

Det är tillverkningens avvikelse från konstruktionen. En tillverkad del kan inte vara identisk med 3D-modellen. Konstruktören måste lägga till toleranser för godkännande som kallas toleransintervall.

Till exempel är höjden på en vägg 10 mm, vilket kallas den nominella dimensionen. Om toleransintervallet läggs till den nominella dimensionen på ±0,1 mm innebär det att en del med en tjocklek på 9,9-10,1 mm anses vara acceptabel.

Tolerances Intervals

3. Väggens tjocklek och höjd:

Beroende på 3D-utskriftstekniken bör väggarnas tjocklek vara tjockare än den minsta väggtjocklek som visas nedan, och höjden bör inte överstiga den maximala höjden.

Wall thickness and height

4. Överhäng:

I 3D-utskrift läggs lager på befintligt material. De lager som ligger över inget befintligt material kallas överhäng. Beroende på 3D-utskriftsmetoden behöver överhäng större än vissa grader stöd.

Tolerances - Best Practice

5. Broar:

Broar förbinder väggar utan att behöva stöd när de är mindre än den maximala längden. För längre broar är det nödvändigt att lägga till broar.

Bridges connect walls without needing support

6. Avstånd:

Det är möjligt att skriva ut hela funktionella enheter eller flera delar i 3D-utskrift. Vi rekommenderar att du lämnar 0,4 mm mellan komponenterna.

7. Präglade och graverade detaljer:

Detaljdetaljer: Präglade och graverade detaljer får inte överskrida maximalt djup och maximal bredd.

Embossed & engraved details

8. Stiftdiameter:

Pin-funktioner får inte vara tunnare än nedanstående mått.

Pin diameter

9. Hål:

Minsta diameter för hål är följande.

The minimumdiameters of holesare

10. Upplösning av ärendet:

När du sparar en 3D-modell som STL rekommenderar vi att du ökar detaljnivån, genom att använda det fina alternativet i stället för det grova. Fina STL-filer har jämnare ytor.

 File resolution

11. Trådar:

Undvik rektangulära gängor för att minimera spänningen. Vi rekommenderar att du använder gängor och skruvar med trapezoidal sektion. Den minsta gängstorleken är 1 mm.

Rectangular threads

VÅRA TJÄNSTER

VAD NORCK GÖR BÄST

VARFÖR NORCK?

Access to Huge Production Capacity - Norck

Få tillgång till enorm produktionskapacitet

Förutom Norcks egen produktionskapacitet har Norck tillgång till hundratals högkvalitativa leverantörer av tjänster inom plåt, CNC-bearbetning och 3D-utskrift i Europa och USA, vilket gör Norck till en av de ledande digitala tillverkarna i världen.

 Creating Supply Chain

Skapa motståndskraft i leveranskedjan

Att arbeta med Norck minskar effektivt dina risker för störningar i leveranskedjan, oförutsedda förseningar, prisfluktuationer och kvalitetsproblem, vilket ökar ditt företags motståndskraft i dess outsourcing och leveranskedja.

Innovation at Work - Norck

Innovation på jobbet

Förutom att vi är ett företag som arbetar med digital tillverkning med artificiell intelligens utvecklar vi också extremt innovativa tillverkningsverktyg, fixturer och naturligtvis mjukvarutillämpningar som RapidCAD, en mycket intuitiv och innovativ webbaserad CAD-applikation.

Art artificial intelligent system

Artificiell intelligens Förstärkt

Norck samlar in och använder tusentals datapunkter för att komplettera sina ingenjörer med ett toppmodernt artificiellt intelligent system för bättre design och tillverkningsbarhet.

Green Driven - Norck

Grönt drivet

Norck uppmuntrar sina partners att vara koldioxidneutrala och ger leverantörer som uppfyller kraven på koldioxidneutralitet företräde framför leverantörer som inte uppfyller kraven.

LÄS MER OM VÅRA MÖJLIGHETER